Tarta z wędzonym karpiem

Składniki na 4 porcje:

Farsz:
30 dkg wędzonego karpia,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1 mały seler,
2 łyżeczki pikantnego ketchupu,
2 białka,
sól, pieprz cytrynowy.

Ciasto:
1 szkl. mąki pszennej,
1/4 margaryny,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
1 jajo,
pieprz, sól.

Przygotowanie:

Farsz:
Warzywa zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, poddusić na patelni z odrobiną oleju, doprawić solą i pieprzem. Po przestudzeniu do warzyw dodać ubitą pianę z białka.

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonej, posypanej bułką tartą formy i zapiec na jasnozłoty kolor. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć farsz i dodać kawałki wędzonego karpia. Tarte zapiec w temperaturze 170 oC przez 15 minut.

Autor:

Agata Misztal, Syry