Tarta z wędzonym karpiem

Składniki na 4 porcje:

Farsz:
– 30 dkg wędzonego karpia,
– 2 marchewki,
– 2 pietruszki,
– 1 mały seler,
– sól, pieprz cytrynowy,
– 2 łyżeczki pikantnego ketchupu,
– 2 białka.

Ciasto :
– 1 szklanka mąki pszennej,
– 1/4 margaryny,
– 1 łyżka kwaśnej śmietany,
– 1 jajo, pieprz i sól.

Wykonanie potrawy:

Farsz:
Warzywa zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, poddusić na patelni z odrobiną oleju, doprawić solą i pieprzem. Po przestudzeniu do warzyw dodać ubitą pianę z białka.

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonej, posypanej bułką tartą formy i zapiec na jasnozłoty kolor.

Na tak przygotowane ciasto wyłożyć farsz i dodać kawałki wędzonego karpia. Tartę zapiec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.

Autor: Agata Misztal z Syr

Print Friendly, PDF & Email