Składniki na 4 porcje:
Farsz:
– 30 dkg wędzonego karpia,
– 2 marchewki,
– 2 pietruszki,
– 1 mały seler,
– sól, pieprz cytrynowy,
– 2 łyżeczki pikantnego ketchupu,
– 2 białka.
Ciasto :
– 1 szklanka mąki pszennej,
– 1/4 margaryny,
– 1 łyżka kwaśnej śmietany,
– 1 jajo, pieprz i sól.
Wykonanie potrawy:
Farsz:
Warzywa zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, poddusić na patelni z odrobiną oleju, doprawić solą i pieprzem. Po przestudzeniu do warzyw dodać ubitą pianę z białka.
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonej, posypanej bułką tartą formy i zapiec na jasnozłoty kolor.
Na tak przygotowane ciasto wyłożyć farsz i dodać kawałki wędzonego karpia. Tartę zapiec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.
Autor: Agata Misztal z Syr