Rolada z Karpia królewskiego

Składniki na 4 porcje:

2-3 kg karpia bezłuskiego
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
2 jajko
bułka tarta
1/2 szklanki mleka
2 cytryny
pierz, sól, majeranek, pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

Karpia oprawiamy, odcinamy głowę i ogon 2,5 cm od nasady tylnej płetwy {odkładamy i gotujemy do dekoracji), odcinamy dolne płetwy, Po umyciu najpierw po jednej stronie ryby nacinamy skórę wzdłuż kręgosłupa, potem od brzucha następnie zaczynając od ogona ostrym nożem oddzielamy skórę, Jeśli nawiniemy oddzielony kawałek na nóż i będziemy nim kręci w stronę głowy powinna łatwo zejść. Czynność powtarzamy z drugiej strony. Wykrawamy filety które należy przekręcić przez maszynkę. Dodajemy jajka, posiekaną zieleninę i resztę składników przyprawy. Farsz ma być dość słony ale bez przesady. Dobrze wyrabiamy. Na folii spożywczej rozkładamy skórę karpia na którą nakładamy dokładnie wymieszany farsz( połowę). Zawijamy dwa razy i odcinamy folię, łapiąc za dwa końce rolujemy jak cukierek, całość zawijamy szczelnie w jeszcze jeden kawałek folii. Z drugą połową robimy tak samo. Dwie rolady wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy ok 50min .Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ostygnie nadaje się do krojenia. Roladę można zalać galaretą z wywaru z korpusy i głowy ryby.

Autor:

Stowarzyszenie “Porozumienie Pokoleń”, Wola Tulnicka