Pierogi z karpiem w razowym cieście

Składniki na 4 porcje:

Farsz:
1,60 – 1,80 kg karpia,
5 g suszonych borowików,
50 g orzechów włoskich,
30 g rodzynek,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2 szkl. kaszy jęczmiennej,
sól, pieprz, tymianek.

Ciasto na pierogi:
3 szkl. mąki pszennej,
1 szkl. mąki pszennej razowej,
1łyżka masła,
gorąca woda.

Przygotowanie:

Karpia oczyścić, wyfiletować, zdjąć skórę, usunąć ości i posiekać na drobno. Grzyby ugotować i posiekać. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć, dodać posiekane orzechy, rodzynki i grzyby i chwilę wszystko dusić. Do mięsa z karpia dodać ugotowaną na sypko kaszę jęczmienną i masę grzybowo-orzechową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem i dokładnie wymieszać. Z mąki, soli, masła i gorącej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować w cienkie płaty, wycinać krążki, nakładać farsz i zalepiać pierogi. Pierogi ugotować.

Autor:

Elżbieta Kopertyńska, Jeziorzany