Pierogi rybne z pęczakiem i borowikami

Składniki na 4 porcje:

Farsz:
1 kg ryby słodkowodnej,
25 dkg pęczaku,
2 marchewki,
1 seler,
1 pietruszka,
garść suszonych borowików,
liść laurowy,
ziele angielskie,
czubryca zielona,
sól, pieprz,

Ciasto na pierogi:
35 dkg mąki pszennej,
łyżka oleju,
125 ml wody.

Przygotowanie:

Rybę ugotować z warzywami, liściem, zielem angielskim. Oddzielnie ugotować pęczak i oddzielnie suszone borowiki. Po ugotowaniu rybę obrać, zemleć z warzywami, ugotowanymi borowikami i pęczakiem. Tak przygotowany farsz doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Z mąki, wody i oleju oraz szczypty soli wyrobić ciasto. Lepić niewielkie pierożki. Po ugotowaniu podawać z tłuszczem i skwarkami.

Autor:

Anna Białek, Samoklęski