Pierogi rybne z pęczakiem i borowikami

Składniki na 4 porcje:

Farsz:
– 1 kg ryby słodkowodnej,
– 25 dkg pęczaku,
– 2 marchewki,
– 1 seler,
– 1 pietruszka,
– garść suszonych borowików,
– sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czubryca zielona.

Ciasto na pierogi:
– 35 dkg mąki pszennej,
– łyżka oleju,
– 125 ml wody.

Wykonanie potrawy:

Rybę ugotować z warzywami, liściem, zielem angielskim. Oddzielnie ugotować pęczak i oddzielnie suszone borowiki. Po ugotowaniu rybę obrać, zemleć z warzywami, ugotowanymi borowikami i pęczakiem. Tak przygotowany farsz doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Z mąki, wody i oleju oraz szczypty soli wyrobić ciasto. Lepić niewielkie pierożki. Po ugotowaniu podawać z tłuszczem i skwarkami.

Autor: Anna Białek z Samoklęsk

image_pdfimage_print