Pasztet z ryb mieszanych

Składniki:

ryby: karp, tołpyga, amur,
marchew,
pietruszka,
seler,
4 cebule podsmażone na maśle,
400 g płatków owsianych,
4 jaja
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przyrządzanie:

Ryby pokroić w większe kawałki, zalać zimną wodą i ugotować z warzywami. Cebulę podsmażyć na maśle. Ugotować płatki owsiane. Ryby obrać od ości i przekręcić przez maszynkę z kilkoma marchewkami, podsmażoną cebulą i ugotowanymi płatkami owsianymi. Masę zmielić 2 razy i wyrobić z czterema żółtkami. Przyprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wyrobić i włożyć do foremek. Piec około 1 godziny w temperaturze 175 oC.

Autor:

Beata Kozak, Stanisławów Duży