Paszteciki z farszem rybnym

Składniki na 4 porcje:

Farsz:
ok 3 kg ryby słodkowodnej,
3 duże marchewki,
1 pietruszka,
½ selera,
sól, pieprz.

Ciasto:
0,5 kg. mąki pszennej,
5 dkg drożdży,
1 łyżka cukru,
1 margaryna,
1 szkl. śmietany,
3 żółtka,
1 całe jajo.

Przygotowanie:

Farsz:
Rybę ugotować z warzywami. Następnie obrać i zemleć dodając warzywa, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i odrobiną wody. Pozostałe składniki wsypać do miski, dodać rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować, wyłożyć farsz i zwinąć w roladkę. Piec w temperaturze 170 oC około 1 godziny do zarumienienia ciasta.

Autor:

Teresa Korzeniowska, Stanisławów Duży