Konserwa rybna

Składniki:

1 kilogram ryby słodkowodnej,
2 średnie cebule,
mąka do obtoczenia ryby,
1 koncentrat pomidorowy,
keczup do smaku,
2 łyżki octu,
natka pietruszki lub koperek,
pieprz sól.

Przygotowanie:

Rybę po sprawieniu i umyciu kroimy na kawałki, obsypujemy solą i pieprzem, i pozostawiamy na dwie – trzy godziny. Następnie obtaczamy mąką i smażymy. Jeszcze na ciepło oddzielamy od ości. Można też przekręcić przez maszynkę. Dodajemy podduszoną cebulkę, koncentrat, keczup, ocet, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli ktoś lubi można dodać koperek lub natkę pietruszki). Wyrabiamy farsz. Tak przygotowaną masę wkładamy do blachy i zapiekamy pod folią aluminiową przez 50 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Następnie wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Tak przygotowana konserwa może stać bardzo długo.

Autor:

Jowita Mańko, Stanisławów Duży