Klopsiki z karpia w sosie śliwkowym

Składniki na 4 porcje:

Klopsiki:
500 g świeżego karpia w płatach bez skóry i ości,
50 g suszonych śliwek,
50 g suszonych moreli,
100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
jajko,
ząbek czosnku,
pieprz biały, sól.

Sos:
1 ząbek czosnku,
1 łyżka masła,
150 ml powideł śliwkowych,
150 ml wina czerwonego półsłodkiego.

Przygotowanie:

Klopsiki:
Zmielony maszynką na małych oczkach filet ze śliwkami i morelami łączymy z ugotowaną kaszą i resztą składników, przyprawiamy. Formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na patelni. Klopsiki podajemy polane sosem śliwkowym.

Sos:
Posiekany czosnek smażymy na pozostałym po klopsikach tłuszczu (2 łyżki), dodajemy masło, całość zalewamy winem, dodając po łyżce powideł śliwkowych. Sos redukujemy do pożądanej konsystencji.

Autor:

Grażyna Długosz, Samoklęski