Karp w cieście piwnym z buraczkami

Składniki na 4 porcje:

Ryba:
filet z karpia ok. 1 kg.,
1 szkl. piwa,
4 jajka,
sok z cytryny,
sól,
olej,
mąka.

Buraczki:
3 średnie buraki,
cebula czerwona,
oliwa,
ocet balsamiczny,
miód,
sól, pieprz.

Przygotowanie:

Ryba:
Filet posolić, doprawić pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut. Żółtka ubić z piwem i stale mieszając dosypywać mąkę, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany, na koniec dodać pianę ubitą z białek. Przygotowaną rybę skropić olejem, zanurzać każdy filet w cieście i smażyć na bardzo gorącym oleju z obydwu stron. Porcje ryby wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku.

Buraczki:
Buraki dokładnie umyć, osuszyć i zawinąć w folię aluminiową (nie obierać ze skórki), następnie piec przez godzinę w temperaturze 200o C. Po wystudzeniu obrać ze skórki i pokroić w cieniutkie plasterki. Z oliwy, octu, miodu i przypraw przyrządzić marynatę zalać pokrojoną cebulkę i takim sosem polać buraczki.

Rybę podawać z frytkami.

Autor:

Koło Gospodyń Wiejskich w Kolechowicach