Paszteciki z farszem rybnym

Składniki na 4 porcje:

Farsz:
– ok 3 kg ryby słodkowodnej,
– 3 duże marchewki,
– 1 pietruszka,
– ½ selera,
– sól, pieprz.

Ciasto:
– 0,5 kg. mąki pszennej,
– 5 dkg drożdży,
– 1 łyżka cukru,
– 1 margaryna,
– 1 szklanka śmietany,
– 3 żółtka,
– 1 całe jajo.

Wykonanie potrawy

Farsz:
Rybę ugotować z warzywami. Następnie obrać i zemleć dodając warzywa, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i odrobiną wody. Pozostałe składniki wsypać do miski, dodać rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować, wyłożyć farsz i zwinąć w roladkę. Piec w temperaturze 170 stopni około 1 godziny do zarumienienia ciasta.

Autor: Teresa Korzeniowska ze Stanisławowa Dużego