Składniki na 4 porcje:
– 2 średnie cebule,
– 1 puszka ananasa,
– 1 ketchup pikantny (500g),
– 3 filety z karpia,
– 1 jajo,
– mąka, sól, pieprz.
Wykonanie potrawy
Filety z karpia osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w paski 4 cm., osypać solą i pieprzem i odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Następnie przygotować panierkę; w jednym naczyniu mąkę, w drugim roztrzepane jajko z odrobiną soli. Filety panierować w jajku a następnie w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Sos słodko-kwaśny:
Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na oleju, jak zrobi się szklista dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę. Następnie zalewamy syropem z puszki i smażymy do niewielkiego zredukowania ilości syropu. Na koniec dodajemy ketchup oraz sól i pieprz do smaku i dusimy jeszcze 2 minuty.
W naczyniu przekładamy warstwami: ryba-sos-ryba-sos. Podajemy na zimno lub na gorąco.
Autor: Koło Gospodyń Wiejskich w Kolechowicach