Składniki na 4 porcje:
Ryba:
Filet z karpia ok. 1 kg.,
– 1 szklanka piwa,
– 4 jajka,
– sok z cytryny,
– sól, olej, mąka.
Buraczki:
– 3 średnie buraki,
– cebula czerwona,
– oliwa,
– ocet balsamiczny,
– sól, pieprz, miód.
Wykonanie potrawy:
Ryba:
Filet posolić, doprawić pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut. Żółtka ubić z piwem i stale mieszając dosypywać mąkę aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany, na konie dodać pianę ubitą z białek. Przygotowaną rybę skropić olejem, zanurzać każdy filet w cieście i smażyć na bardzo gorącym oleju z obydwu stron. Porcje ryby wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku.
Buraczki:
Buraki dokładnie umyć, osuszyć i zawinąć w folię aluminiową (nie obierać ze skórki), następnie piec przez godzinę w temperaturze 200 C. Po wystudzeniu obrać ze skórki i pokroić w cieniutkie plasterki. Z oliwy, octu, miodu i przypraw przyrządzić marynatę zalać pokrojoną cebulkę
i takim sosem polać buraczki.
Rybę podawać z frytkami.
Autor: Koło Gospodyń Wiejskich w Kolechowicach