Filet z tołpygi z sosem ziołowym i kaszą jaglaną
Składniki na 4 porcje:
Ryba:
– filet z tołpygi ok. 1 kg.,
– ½ szkl. mąki,
– ½ szkl. bułki tartej,
– przyprawa do ryb, sól, pieprz, cytryna.
Kasza jaglana:
– 2 szkl. kaszy jaglanej,
– 2 łyżeczki soli,
– 2 łyżki oleju.
Sos:
– 400 g śmietany 18%,
– 2 czubate łyżki mąki,
– serek topiony z ziołami,
– sól, pieprz,
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Sałatka:
– opakowanie sałaty mix sałat,
– 100 g pomidorków koktajlowych,
– 1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego,
– 4 łyżki oliwy,
– sól, cukier, pieprz,
– łyżka ziaren słonecznika.
Wykonanie potrawy:
Ryba:
Filet tołpygi opłukać i osuszyć, podzielić na 4 porcje. Rybę posypać przyprawą do ryb, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na 30 minut. Następnie bułkę wymieszać z mąką posypać nią filety i smażyć na gorącym oleju.
Kasza jaglana:
Kaszę wysypać na sito i płukać gorącą wodą. Intensywnie potrząsać sitkiem i płukać do momentu uzyskania czystej wody. Na koniec przelać wrzątkiem ( aby kasza nie była gorzka). Następnie zagotować w garnku 4 i ½ szklanki wody. Do gotującej wody wsypać kaszę, 2 łyżeczki soli
i wlać 2 łyżki oleju. Mieszać delikatnie żeby nie przywarła do garnka. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz a kaszę pozostawić pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Później należy zdjąć pokrywkę aby odparował nadmiar wody.
Sos:
Zagotować w garnku ½ litra wody. Śmietanę rozmieszać z mąką i 200 ml wody, po czym wlać do wrzątku i gotować przez 3 minuty uważając żeby sos się nie przypalił. Wkruszyć serek topiony, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotować do momentu rozpuszczenia serka.
Sałatka:
Do miseczki wlać sok z cytryny lub ocet winny, dodać sól, cukier i oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mix sałat wyłożyć na talerz, pomidorki koktajlowe pokroić na połówki i ułożyć na sałacie. Sałatę polać przygotowanym sosem i posypać prażonym słonecznikiem.
Danie podawać z cząstkami cytryny.
Autor: Koło Gospodyń Wiejskich w Kolechowicach