Aktualności

Bezościowe filetowanie karpia

Bezościowe filetowanie karpia
print
Składniki:
  • cebula – 1 sztuka
  • karp – 1 sztuka
  • pieprz – wg potrzeb
  • sól – wg potrzeb

 

Przygotowanie:


Karpia pozbawionego głowy należy oczyścić z łusek


Jeśli ryba patroszona jest przez brzuch, należy wykonać nacięcie na całej jej długości, ale na takiej głębokości, aby nie uszkodzić wnętrzności, w tym przede wszystkim woreczka żółciowego. Wnętrzności dokładnie usunąć rękoma.


Przy pomocy nożyc należy usunąć płetwę grzbietową. Analogicznie postępować z płetwami brzusznymi.


Teraz rybę należy starannie opłukać, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.


Filetowanie bezościowe polega na starannym wycięciu wzdłużnym filetów. Karp posiada szkielet tworzący klatkę piersiową, zatem w pewnym momencie nożem będzie należało wykonać cięcie po łuku. Nie należy się stresować na zapas. Układ kostny wyznaczy drogę nożowi.


Sukcesywnie odkrawamy filet górny i dolny. Czynność należy powtórzyć po obu stronach karpia.


Po wykrojeniu filetów należy wyrównać ich kształt, w tym celu należy odkroić ewentualny naddatek skóry.


Filety po wykrojeniu oraz szkielet karpia, który można wraz z łbem wykorzystać do przygotowania wywaru.


Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.


Filety oprószyć solą oraz pieprzem.


Następnie należy cebulę pokroić na plastry i ułożyć ją na filecie. Nie zaszkodzi filety skropić również sokiem z cytryny.


Filety ułożyć na siebie wewnętrzną stroną. Całość przykryć i umieścić w lodówce na kilka godzin. Następnie cebulę usunąć, filety pokroić na mniejsze kawałki i przyrządzić wg upodobań.

Przepis z portalu tapenda.pl.
http://www.tapenda.pl/przepis/Bezosciowe_filetowanie_karpia/412/
Ten i inne przepisy można zobaczyć na stronie www.tapenda.pl.

 

Jeśli nie masz pomysłu na potrawę z karpia, polecamy nasz przewodnik kulinarny.